Vánočka patří k Vánocům stejně, jako třeba stromeček, dárky nebo cukroví. Máme pro vás recept, díky kterému upečou a zamotají vánočku i vaše děti. Bude jim stačit jen trochu pomoci. A víte co? Bude nadýchaná jaké obláček. Dobrou chuť.

 

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 270 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 50 g sušených brusinek nebo rozinek
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
     
  • mouka na pomoučení válu
  • 1 vejce na potření

Doba přípravy: 1,5 hodiny + 3 hodiny kynutí

Obě mouky prosejte do větší mísy, přidejte oba cukry, špetku soli, kůru z dobře omytého citronu, sušené droždí, brusinky a promíchejte. K sypkým ingrediencím přidejte vlažné mléko, povolené máslo a žloutky. Vařečkou nebo v robotu hněťte těsto tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na okraje mísy. Poté celou mísu přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte kynout alespoň 2 hodiny.

Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte na 5 dílů. 3 nechte o trochu větší a vyválejte z nich stejně velké a dlouhé válečky, které zapleťte do klasického copu. Tím vytvoříte základnu. Konce válečků přimáčkněte k sobě a založte dospodu. Ze zbylých dvou částí vyválejte dva stejně dlouhé válečky. Otáčením dokola je spleťte do sebe. Položte je na základnu a jejich konce založte dospodu vánočky. Přikryjte ji utěrkou a nechte znovu v teple 1 hodinu kynout.

  

Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Dejte ji do trouby a pečte dozlatova přibližně 1 hodinu. Hotovou vánočku poznáte tak, že do ní píchnete špejlí a po vytažení na ní nezůstane nalepené těsto.

Vánočku můžete posypat moučkovým cukrem nebo nakrájenou namazat máslem.

Podělte se s námi o vaše vánoční pečení. Pošlete nám vaše fotky do zpráv, na některé z našich sítích:

Facebook Zuriel.cz Instagram Zuriel.cz

Zpět na přehled článků
Načítám