Děti si hrají venku

Taky cítíte, jak vás letní počasí táhne ven? Jakoby sluneční paprsky volaly: „Neseďte doma!“ Pojďte toto léto strávit se svými nejbližšími. Užijte si dny zaplněné venkovními aktivitami, které zvládnou rozvíjet dovednosti u dětí, ale také budují vztahy.
Inspirujte se 4 hrami, při nichž se zabaví jak celá rodina, tak skupina přátel. 

Výhody společných venkovních aktivit

Trávení času s nejbližšími je důležité pro vaše fyzické, emocionální a sociální blaho. Můžete si odpočinout od hektického tempa života a na čas se odpojit od technologií. Sejděte se s rodinou či partou kamarádů na zahradě nebo klidně v parku.
Společné venkovní aktivity rozvíjí u dětí několik důležitých dovedností: 

  • motoriku a koordinaci pohybů (zlepšuje se pohybová zdatnost, posilují se svaly) 
  • vyvíjení smyslů 
  • komunikaci  
  • respektování pravidel a přijímání výhry i prohry s fair play  
  • týmovou spolupráci 
  • podporu kreativity, logického myšlení a strategického plánování (učí se uvažovat nad různými možnostmi, rozhodovat se a přizpůsobovat své akce v závislosti na situaci) 
  • schopnost řešit problémy a vyvíjet flexibilitu a adaptabilitu 

Venkovní hry podporují sociální interakci mezi dětmi, ale také mezi dalšími členy rodiny. Například prarodiče předávají své zkušenosti, vypráví příběhy a sdílí vzpomínky. Díky tomu vznikají silná rodinná pouta. Babička s dědou se navíc cítí důležití a zapojení do života svých vnoučat.  

Pokud jsou prarodiče vnímáni jako aktivní a důležití členové rodiny, podporuje to jejich sebevědomí a emocionální stránku. Děti si zapamatují společné chvíle strávené s nimi a tyto vzpomínky je budou provázet po celý život.  

Proto jsme vybrali 4 venkovní hry, které vás propojí a přinesou spousty zábavy a nezapomenutelných vzpomínek. 

Petanque koule

1. Petanque 

Při této aktivitě se rozvíjí motorika, koncentrace a strategie. Petanque se hraje s kovovými koulemi, které mají průměr 70–80 mm a váží 650–800 g. Pro děti existují koule plastové, které jsou významně lehčí. Nepostradatelnou součástí je tzv. košonk (francouzsky cochonette), což je reflexní kulička o průměru 3 cm. Koule jsou odlišeny zářezy nebo barvou, abyste poznali, kdo má které. 

Košonk se hodí na terén, kde chcete hrát. Standardní rozměry petanque hřiště jsou přibližně 4 × 15 metrů, ale můžete si prostor pro hraní upravit podle své potřeby. Určíte startovní čáru, rozeberete si koule a každý z vás se bude snažit hodit co nejblíže ke košonku. 

O této populární hře se datují zmínky již ve starém Římě, ale její základy byly položeny ve Francii. První oficiální pravidla vznikla v roce 1907. 

Tato hra je nenáročná, kombinuje strategii, preciznost a soutěživost. S touto venkovní aktivitou nešlápnete vedle, ať už vás čeká rodinný den na zahradě, nebo setkání s přáteli v parku. 

Kroket

2. Kroket

Kroket je nejen skvělou zábavou, ale rovněž výborným cvičením pro jemnou motoriku. Při této hře trefujete pomocí dřevěných palic koule přímo do branky. Můžete si sami vytvořit dráhu podle sebe, ať už jednoduchou, nebo složitou. Cílem je, abyste prošli všemi brankami a trefili cílový kolík. Vyhrává ten, kdo první zdařile projde všemi brankami a trefí kolík.

Doložitelná historie hry začíná v polovině 19. století v Anglii, ale původ není zcela jasný. Historikové se domnívají, že pochází z Francie na přelomu 18. a 19. století. V roce 1867 se uskutečnila v Anglii první soutěž „British Open“. Největší boom tato hra zažila v meziválečném období, kde také vznikla současná pravidla hry. 

Kuželky s koulí

3. Kuželky

Tato hra vyžaduje přesnost a koordinaci. Míček házíte v dráze a snažíte se trefit kuželky, které jsou na konci. 

Kuželky jsou jednou z nejstarších známých her na světě. Počátky hry se objevují už v babylonské říši, a to 4500 let př.n.l. Samotná hra vznikla v Asii, časem se rozšířila do Řecka a římského impéria. V Praze vznikla kuželkářská asociace až v roce 1937. 

Pálka na badminton s míčkem

4. Badminton 

Díky této venkovní aktivitě se zlepšuje fyzická kondice, koordinace a rovnováha, rozvíjí se kognitivní schopnosti, jako je rychlost reakce, pozornost a koncentrace. Badminton je oblíbeným sportem po celém světě a jeho historie se datuje od  7. století, kdy Číňané prováděli hru „Di-Dschian-Dsi“. 

Závodní badminton se provozuje přes síť, vám budou stačit rakety a košíček. Cílem hry je pinkání košíčků pomocí raket, aby byl stále ve vzduchu. Můžete hrát ve 2–4 hráčích. Pokud jste početnější skupina, naplánujte turnaj. 

Společný čas s rodinou je nejvzácnější

Zábava pro všechny 

Užijte si toto léto plné zábavy a nezapomenutelných chvil s nejbližšími. Tvořte vzpomínky, které vydrží navždy. Bez ohledu na věk a dovednosti, každý se může připojit k těmto aktivitám. Jaké máte vy své oblíbené venkovní hry? Dejte nám vědět do zpráv na sociálních sítích.

Instagram zuriel.cz Facebook Zuriel.cz

Zpět na přehled článků
Načítám