Výběr školního batohu

„Crrrr!“ Školní zvonek se už kvapem blíží, a to znamená jediné: Čas na nákup školních potřeb je tady. Dumáte nad tím, zda vybrat batoh nebo aktovku? V tomto článku jsme připravili praktické tipy, které vám výběr usnadní a navíc vám poradíme i s výběrem svačinového boxu.

Jak vybrat batoh, aktovku? Proberte to společně

Školní batoh, nebo aktovka? To je první rozhodnutí, které vás čeká. Při výběru mezi nimi se však jedná o čistě individuální volbu, která závisí na vašich preferencích a vkusu. Je dobré, když to rozeberete se svým dítětem, neboť je důležité, aby svou školní tašku mělo rádo.  Prvňáček sáhne pravděpodobně raději po aktovce s jeho oblíbenou postavičkou z pohádky, naproti tomu třeťákovi udělá větší radost například batoh Lego Ninjago, protože s aktovkou by si už mohl připadat jako „mimino“.  

Tip: Důležitý školní parťák je i penál, vybírat můžete z typů, jako jsou jednopatrové a dvoupatrové, a sladit jej s designem školní tašky. 

 

Tabulka srovnání: Aktovka vs. školní batoh

Vytvořili jsme pro vás stručný přehled výhod a nevýhod, které vám pomohou se rozhodnout. 

Aktovka        Školní batoh
Výhody Nevýhody Výhody Nevýhody
Stabilní Ustálený tvar i v případě prázdné tašky.

Praktičnost (více různých kapes, oddělené kapsy
na svačinu a jiné přihrádky).

Pro prvňáčky může být spousta kapes nepřehledných. 

Boční kapsy na láhev, uvnitř aktovky může být průhledná kapsa
na rozvrh a vnitřní organizér, popřípadě dvoukomorová taška.

Design a motivy hlavně pro nejmenší děti (prvňáčci) Prostornější a lehčí   
Pevná konstrukce  Může být těžší v porovnání s batohem. Design (zpravidla vydrží min. 2 roky).  

Praktické tipy, na co se zaměřit při výběru: 

  • Hmotnost – někdy už samotná taška může vážit tolik, že s učebnicemi a svačinou bude pro vaše dítě jako kámen. Vybírejte tašky, které váží nejlépe max. do 1 kg. 
  • Ergonomicky tvarovaná záda a ramenní popruhy 
  • Velikost 
  • Atraktivita – nechcete-li každý rok kupovat nový batoh/aktovku, vyberte tašky, jež splňují vaše požadavky, a konečné rozhodnutí nechte na dítěti. 
  • Reflexní prvky 

Ať už zvažujete aktovku, nebo školní batoh, vždy se zaměřte na anatomické provedení a správnou ergonomii, abyste předešli možným pozdějším problémům se zády. Při nákupu tašky tedy myslete na to, aby byla zádová část polstrovaná a ergonomicky tvarovaná, a aby umožňovala nastavení podle výšky dítěte – přítažné ramenní popruhy, popřípadě hrudní a bederní popruhy (batoh nebude sklouzávat ze zad a neocitne se v nežádoucích pozicích). Tyto prvky se postarají o optimální rozvržení celé váhy aktovky nebo batohu

Aby vaše dítě mohlo pohodlně nosit školní tašku a přitom si nepoškodilo zdraví, je třeba rovněž zvolit správnou velikost. Tu poznáte tak, že taška nepřesahuje přes záda dítěte ani dole, ani nahoře. Batoh nebo aktovka nesmí padat ze zad a neměly by se na zádech příliš posouvat či kdekoliv tlačit. Velmi záleží na výšce školáka, taška by měla být od ramen po konec zad, tedy nad zadek a ideálně stejně široká jako šířka ramen dítěte

Při výběru také zvažte, co všechno školák bude v batohu nosit, a vyberte takový, do nějž se všechny věci vejdou bez problému.  

A nezapomeňte na reflexní prvky! Doporučuje se, aby reflexní prvky pokrývaly alespoň 10 % plochy tašky. Výrazný design a barvy také pomohou ke zviditelní.  

Tip: Na přezůvky a tělesnou výchovu můžete pořídit např. Lego pytlík

 

Aby bylo plné břísko ve škole: Tipy, jak vybrat svačinový box

Aby bylo plné břísko ve škole: Tipy, jak vybrat svačinový box 

Rozhodně není box jako box. Krabička může být i stylovým doplňkem, který dětem bude dělat radost nejen svým obsahem, ale taky svým vzhledem. Dospěláci často dávají přednost těm skleněným, ale pro děti je to akorát další těžítko do tašky a navíc hrozí rozbití.

Tápete, jak vybrat svačinový box? V tabulce najdete hlavní vlastnosti, které je dobré promyslet, než se vrhnete do nákupu. 

Vlastnosti Popis
Materiál                                   Lze vybrat např. z nerezu, skla a plastu. Pro děti je ideální plastový materiál bez použití PVC, neboť je lehký a navíc dostupný v různých barvách a dětských motivech. Boxy z plastu dobře snáší pády a nárazy.  
Velikost Chodí vaše dítě po škole hned domů, nebo ještě do družiny? Zvolte  box na svačinu dle aktuálních okolností a počtu hodin, kdy bude dítě ve škole. 
Členitost Svačinový box s přihrádkami oddělí různé druhy potravin a zabraňuje jejich promíchání. 
Utěsnění Silikonové komponenty se o postarají o to, aby tekutiny (např. jogurt) zůstaly tam, kde mají.  
Vzhled Připravte předvýběr a nechte dítě, aby si samo vybralo svou krabičku. Bude se pak o to víc těšit na její používání. 

Tip: Svačinové boxy lze zakoupit i v sadě s lahví. Podívejte se na naši nabídku. 

 

Pohodlně a zdravě do školy 

Na trhu je k dispozici obrovské množství školních batohů a aktovek, což může být až na škodu. Nejdůležitější je, aby školní taška měla ergonomicky tvarovaná záda a ramenní popruhy, nevážila zbytečně moc a zkrátka vašemu školákovi dobře padla. Svačinový box vybírejte nejlépe z plastu, s dětským motivem a podle aktuální situace a počtu hodin, které dítě bude trávit ve škole. 

Už víte, jestli vyberete aktovku, nebo školní batoh? Podělte se o to s námi na sociálních sítích. 

 Facebook Zuriel.cz Instagram Zuriel.cz

Zpět na přehled článků
Načítám