Modely dětských autíček nejsou rozhodně jen pro nejmenší ratolest. Kupodivu daleko větší zájem budí u dospělých, kteří se stávají jejich vášnivými sběrateli. Zatímco někdo si svou sbírku nese už z dob dětství, jiní začínají v pozdějším věku, protože se naopak do bezstarostného období života chtějí znovu vrátit. Pokud hodláte s tímto koníčkem začít či si chcete koupit model dětského autíčka jen pro radost, vybírejte podle několika kritérií. 

Měřítka jsou rozhodující

Nejsou modely jako modely. Lišit se mohou například svou velikostí, respektive rozměry. Když se pustíte do výběru ideální hračky, mějte v hlavě ujasněno, po jak velkém autíčku vlastně toužíte. Chcete větší nebo naprosto minimalistické vozy? 

Mezi sběrateli jsou velmi oblíbená auta ve velikosti 1:18, kdy automobil má délku zhruba 23 centimetrů. Takové modely mají velmi často i otevírací dveře, kufr či kapotu. Poté menší modely jsou ve velikosti 1:24, kdy délkově jsou zhruba dlouhé patnáct centimetrů. Existují však také i menší kousky. Záleží tedy opravdu na preferencích každého sběratele. 

Cena také rozhoduje

Vedle rozměrů patří k základním rozhodovacím parametrům i cena. I když jsou sběratelé mnohdy ochotni dát za drobný model autíčka i tisíce korun (což je v porovnání klasických veteránů na prodej stále málo), jiní mají svůj rozpočet krapet omezený a vystačí si s plastovými modely aut.

Než se tedy pustíte do výběru auta, rozmyslete si dobře, kolik můžete ve skutečnosti investovat. Díky stanovení cenové hranice se vyhnete upadnutí do finanční krize kvůli sběratelskému koníčku. 

Jaký je stav modelu autíčka?

Zejména pokud vybíráte model autíčka z bazaru, je klíčové zjistit, jaký je stav autíčka. Respektive jaký je jeho skutečný stav. V online aukcích se najdou sice poklady, ale uvedené fotografie mohou klamat tělem. Případně se o skutečných vadách nemusí jeho dosavadní majitel zmínit v popisu. Předtím, než proto koupíte, přesvědčte se o tom, že bude dětské autíčko opravdu ve stavu, v jakém ho chcete mít.

 

Zpět na přehled článků
Načítám