Vybírat dětem obuv je poněkud těžký úkol. Zejména když vezmeme v potaz to, že dítko ani vteřinu neposedí. Jelikož nevhodné boty do jisté míry deformují dětský postoj i jeho nohu jako takovou (přece jenom je ve vývoji, který může ovlivnit i sebevětší drobnost), nepřistupujte k výběru nesvědomitě nebo příliš zbrkle. Vyhněte se zásadním chybám a dopřejte dětské nožce to, co vyžaduje pro správný růst.

Pata bot musí být pevná

Dětské nohy můžeme definovat jako dolní končetiny s řadou zvláštností. V porovnání s nohou dospělého člověka jsou jinak stavěné, i když se to na první pohled tak nejeví. Předně musíme konstatovat, že dětské dolní končetiny rostou daleko rychleji než nohy dospělého. Velmi často a velmi rychle se mění nejen jejich délka, ale také šířka i celkové proporce. Pokud se zvolí špatná obuv, zvyšuje se tím riziko celkové deformace nohy. Bohužel rodičům nepomáhá ani fakt, že děti mají sníženou citlivost vůči bolesti a tlaku čili špatně padnoucí obuv nepoznají, ani kdyby se sebevíc snažily. A tak je to na rodičích.

Ti se mohou řídit několika základními pravidly. Sportovní obuv pro děti vybíráme ve chvíli, kdy dítě začne aktivněji chodit. Do té doby volíme spíše měkčí „capáčky”. Kolem třetího roku života, kdy dítko používá obuv pravidelně a aktivně na ni došlapuje při domácích či venkovních aktivitách např. při používání odrážedla, hledáme alternativy s pevnou patou, aby se tím udrželo pevné postavení nohy. 

Dostatečně široké v prstové části

Ve všech letech dítěte platí, že dětská obuv musí dokonale padnout, a to jak do délky, tak do šířky. Proto je klíčové, aby výběr obuvi probíral za přítomnosti dítěte, které si bude jednu botu po druhé zkoušet. V případě výběru na internetu je nutné dětskou nohu změřit tak, že si dítě stoupne na papír, jeho noha se obkreslí a následně změří délka stélky. 

Vždy sledujte to, aby byla bota široká v prstové části. Prsty musí mít dostatek prostoru a nesmí být utlačovány, aby nedocházelo k jejich špatnému růstu. Existuje dokonce sportovní obuv pro děti se specializovanou podrážkou i tvarem, které jsou trefou do černého. Naopak některé modely od výrobců, které jsou velmi, velmi úzké v přední části, jsou nevyhovující.

Zpět na přehled článků
Načítám