Léto se každým rokem nese ve znamení turistických výletů. Je proto duležíté mít s sebou však vícero věcí než jen správné obutí. Říká se, že právě boty jsou klíčem k úspěšnému zvládnutí výšlapu, ale není to jediný bod na seznamu nezbytností. Co dalšího si zabalit na turistický výlet?

Batoh, do kterého se vejde vše potřebné

Nejen Česká republika, ale i Slovensko či Norské národní parky mají, co nabídnout. Proto nazujte boty na nohy a vydejte se vstříc zážitkům! Ať už plánujete výlet dopolední nebo celodenní, mějte na zádech sportovní batoh - nezbytnost, do které se vejde všechno potřebné. I tak lze tento módní doplněk označit. Při výšlapech nebo návštěvách hradů či vysoko stojících zámků budete potřebovat osvěžení i občerstvení. Zejména v parných horkých dnech je nutné mít u sebe prakticky neustále vodu a něco dobrého k jídlu. 

Při delších výšlapech, kdy se mění nadmořská výška prakticky každým krokem, mějte v batohu i něco na převlečení. Během cesty se zpotíte a nahoře poté může nepříjemně ofouknout. 

Při výběru batohu hledejte takové modely, které mají bederní pás, díky kterému se váha batohu rozloží na celá záda, nikoliv jen na některou část zad. Pokud bude batoh příliš těžký, pro lepší chůzi se mohou hodit trekingové hole.

Vhodné oblečení je také nutnost

Už bylo zmíněno, že boty jsou alfou i omegou úspěšně zvládnutého turistického výletu. Ale kromě toho je to také kvalitní oblečení, co potřebujete mít s sebou, žádné bavlněné alternativy (klasická bavlna příliš nesaje pot a prodyšnost tomuto materiálu také chyb). Funkční prádlo je trefou do černého, protože disponuje jak dobrou savostí, tak opravdu výjimečnou prodyšností, navíc se přizpůsobuje každému pohybu a ani kalhoty, ani tričko tak nebudou při pohybu nijak zavazet. 

Počítejte si své kroky

Pokud vás zajímá, jaký bude nakonec váš celkový podaný výkon, vyplatí se počítat si své kroky a vzdálenos. Dokáže to telefon, ale chytré hodinky nebo náramek umí navíc i spočítat kalorie. Zejména ti, kteří se turistice věnují profesionálně, případně se na turistické výlety vydávají často, si jistě budou chtít mapovat svůj výkon.

 

Zpět na přehled článků
Načítám