Cestování s dětmi je někdy složitější, než by se mohlo zdát. Zejména pokud cestujete například na dovolenou k moři, tak je dobré se připravit. Spoléhat na to, že dítě během jízdy autem usne, je stejné jako spoléhat na to, že příroda vám určitě nezkazí ani jeden jediný den tím, že by rozpršela oblaka. Naštěstí existuje několik věcí, které dítě dokážou prakticky ihned utišit nebo zabavit. Co to tedy je?

Jídlo podává pomocnou ruku

Už jste někdy viděli někoho, kdo by byl mrzutý a zároveň najezený? Nepříjemný je pouze ten člověk, který má hlad. A to platí i v případě, že se jedná o dítě. Proto vytaste veškeré zbraně v podobě křupek nebo jiných sladkostí a zabavte dítě právě tímto. 

Samozřejmě brát s sebou jídlo neznamená, že musíte mít po ruce velká balení prakticky všeho. Vezměte si jen malé plastové krabičky, do kterých nakrájíte ovoce, zeleninu, případně do ní přendáte právě nějaké křupky.

Magnetické knížky nebo samolepky zaujmou

Další možností jsou knížky. A pokud dítě zrovna nebaví ty tradiční papírové, existují výtisky, které dítě zaujmou zase trochu jinak. Magnetické alternativy umožňují dítěti zapojit svou hlavu a zapojit se přímo do příběhu. Knihy se samolepkami zase dítě nutí k tomu, aby danou věc nebo zvíře umístilo tam, kam patří. 

Případně sem spadají i různé výukové sešity, do kterých může dítě psát nebo kreslit. Pokud svolíte k pastelkám a fixám, je dobré mít s sebou nějaký organizér, do kterého budete všechny psací potřeby dávat, aby se nekutálely po celém autě.

Pohádky to jistí

Rozhodně se s sebou vyplatí mít nějaké pohádky. A ano, v telefonu nebo případně na tabletu. Zejména pokud je cesta opravdu dlouhá (i několikahodinová) jsou pohádky tím, co zaručeně zabere, když všechno ostatní selže.

V ideálním případě vyberte dítěti takové pohádky, které mají opravdu rády, i když vás si už tolik nezískaly. Zkrátka a dobře sázejte při výběru na jistotu.

V dalším článku můžete objevit kompletní seznam věcí na dovolenou s dětmi.

 

Zpět na přehled článků
Načítám