Staré dobré české pohádky

Vybavujete si, kdy jste jako dítě usedali před televizi a hltali staré dobré české pohádky? Pojďme si maličko zavzpomínat na „české klasiky“, které nás doprovázely dětstvím. 

Pamatujete…?

„Ze lnu se dělá plátno a z plátna se šijí kalhotky. To bude krása, až je budu mít! Kalhotky s velkými kapsami!“ Pamatujete si díl, jak Krteček ke kalhotkám přišel? Krteček toho sice moc nenamluví, ale zrovna v tomto díle se rozpovídal. Tato legendární pohádka vznikala v období 1957–2002 a dokázala oslovit malé děti po celém světě. 

Vzpomínáte, že některé večerníčky se nesly v duchu hmyzích dobrodružství? Loutkoví neposední čmeláci Čmelda a Brumda sbírali med na louce a občas měli potíže s Pučmeloudem. První řada Včelích medvídků se natočila v roce 1984 a nezapomenutelné písničky napsal Zdeněk Svěrák.  

Krteček a paraplíčko PUZZLE PŘÍBĚHY VČELÍCH MEDVÍDKŮ - ČMELDA PLYŠOVÝ - 26 CM - S PÍSNIČKAMI PŘÍBĚHY VČELÍCH MEDVÍDKŮ - BRUMDA PLYŠOVÝ - 29 CM

Když jsme u těch písniček, říká vám něco: „Cestu znám jen já?“ Touto znělkou od Karla Gotta v roce 1974 začínaly Pohádky z mechu a kapradí. Křemílek a Vochomůrka ožili z knihy do seriálu v roce 1968. Vochomůrka má sice své nešikovné chvilky, ale naštěstí má Křemílka, který mu vždy přiskočí na pomoc. 

A abychom nezapomněli na nerozlučnou ušatou dvojku, která je tu s námi od roku 1978. „Klobouk kouzelníka Pokustóna není obyčejný klobouk, bydlí v něm totiž dva králíci, Bob a Bobek. Každé ráno, jak zazvoní budík, vstanou, zacvičí si a vyráží za novým dobrodružstvím…“ Na ušáky se prostě taky nedá zapomenout, a možná taky proto, že byly maskoty Mistrovství světa v ledním hokeji 2015?

Kouzlo starých dobrých českých pohádek

Dnešní digitální svět má pestrou škálu pohádek a animáků. Nabízí se tedy otázka: „Sledují ještě malé děti staré české pohádky?“ Pokud jste vyrostli na těchto pohádkách, pravděpodobně je vaše děti dobře znají. Takže ano, některé děti je určitě sledují. A to je dobře! Pohádky učí děti hodnotám a vzorcům chování, které budou v životě potřebovat. Skrze ně se učí rozlišovat mezi dobrem a zlem a odnášejí si z nich důležitá poučení.  

Albi Kvído České pohádky v kostce

Staré dobré české pohádky mají nezaměnitelné kouzlo, které přetrvává dodnes. Jejich jednoduché a srozumitelné příběhy plné zajímavých dobrodružstvích přitahují malé i velké diváky, a tak je to báječná podívaná pro celou rodinu. Příběhy jsou s minimem násilí a přinášejí lekce o laskavosti, odvaze a víře v dobro. Každá pohádka, každý příběh má rozumné a chytré řešení situací a málo postav s rozdílnými charaktery. Děti se tak učí řešit problémy, vynalézat nové způsoby a pochopení různých perspektiv

Pokud jste tyto pohádky milovali, není nic jednodušší než to předat svým dětem. Vždy záleží na vás, co umožníte svému dítěti sledovat. Každopádně se nezapomeňte s pohádkou seznámit, abyste mohli poté rozebrat, proč tak hrdina jednal, jak se to stalo, popřemýšlet nad jiným řešením, probrat postavy, atd.  

A jaké pohádky frčí u vás doma? Podělte se o to s námi na sociálních sítích. 

 Facebook Zuriel.cz Instagram Zuriel.cz

Zpět na přehled článků
Načítám