I Vaše dítě se může brzy pyšnit ježděním na odrážedle - vše co se od Vás vyžaduje, je poskytnout mu čas, správné odrážedlo, bezpečné místo pro jízdu a spoustu pozitivního povzbuzování.

Je vyžadovaná malá nebo žádná instrukce, protože děti většinou instinktivně zjistí, jak používat odrážedlo samy. Níže uvedené rady poskytují nástin přirozeného procesu, kterým si Vaše dítě projde, když se učí jezdit na odrážedle.

Než budete moci očekávat, že Vaše dítko hravě zvládne jízdu, musíte ho připravit na úspěch správným odrážedlem! V dnešní době je na trhu spousta produktů, aly my za nás v Zuriel.cz můžeme doporučit značku Funny Wheels. Funny Wheels roste stejně jako Váš prcek. Ten začne jezdit na malém tříkolovém odrážedle, a postupně až se vytáhne, Vy jednoduše odrážedlo zvednete o 3 cm výš a může se pokračovat. Až přijde čas trénovat balanc, zadní dvě kolečka se vymění za jedno a dítko se může začít připravovat na jízdu na kole. Díky omezenému pohybu vidlice se řidítka nemohou přetočit. Dále rukojeť řidítek je na konci rozšířená, a tím chrání dětské ručičky před poraněním.

Většina jezdců absolvuje tyto 3 kroky, aby se naučila jezdit na odrážedle:

1. Stání a chození
2. Sezení a chození
3. Sezení, běhání a balanc

 

1. Stání a chození (obvykle od 18 měsíců do 3 let)

Když děti ve věku od 18 měsíců do 3 let poprvé zkoumají odrážedlo, obvykle stojí nad rámem a jako první krok se na odrážedle pomalu procházejí. Nesnaží se ani sednout a často odolávají návrhům, aby tak učinili. Některé děti se s odrážedlem projdou po celé ulici, jiné ujdou pouze několik kroků.

Jak dlouho bude tato fáze trvat? Trvání této fáze se může velmi lišit, ale pro téměř všechny jezdce to bude nejtěžší fáze učení. Některé děti se naučí sedět a chodit na odrážedle během své první jízdy, zatímco jinému dítku to může trvat měsíce. Čím je dítě mladší, tím déle fáze stání a chození obecně trvá.


2. Sezení a chození (obvykle 2 až 3 roky věku dítěte)

V této fázi se Vaše dítě naučí sedět na odrážedle. Co může pomoci, je dostat Vaše dítě mezi jiné jezdce. Tím, že sledují, jak ostatní děti šťastně jezdí kolem sebe, si začnou uvědomovat, že odrážedla jsou opravdu zábava! Děti s konkurenčními osobnostmi se také obvykle snaží držet krok s ostatními dětmi, což jim může pomoci přejít do fáze "sezení, běhání a balanc".

Opravdu nesmělí jezdci však mohou být frustrovaní z toho, jak pomalí na svých odrážedlech jsou ve srovnání s ostatními, a mohou ztratit důvěru sami v sebe. Vy znáte Vaše dítko nejlépe, a proto se snažte zjistit, zda jejich osobnost bude těžit z interakce s jinými jezdci nebo jí bude bránit.


3. Sezení, běhání a balanc

Rodiče: buďte připraveni dostat se do formy!

Během této fáze se děti naučí běhat na odrážedla a také zvládnou balancování. Většina dětí na to přijde sama, nebo to zase odkouká od jiných dětí.

Jak dlouho bude tato fáze trvat? Fáze 3 je nejkratší etapa. Dobrodružné děti touto fází projdou rychle (někdy i do jednoho dne!), zatímco nesmělým dětem to může trvat i několik týdnů. Až přijde čas trénovat balanc, u odrážedel Funny Wheels stačí pouze vyměnit dvě zadní kolečka za jedno a hurá na přípravu jízdy na kole.

 

Jak se dítě zastaví na odrážedle?

Naučit se, jak zastavit rychle se pohybující odrážedlo, je důležité během posledních dvou fází jízdy. Děti od přírody vědí, že k zastavení používají nohy. K zastavení obvykle používají celou nohu, přičemž používají paty s chodidly před sebou.

Některé děti však chtějí táhnout prsty na nohou, aby se zastavily (s nohama za sebou). Zatímco přetahování prstů pomáhá dítěti zastavit, na botách to obvykle udělá číslo. Pokud je povzbudíte, aby zastavovaly s nohama naplocho na zemi, umožní jim to rychlejší zastavení a prodloužení životnosti obuvi. 

Pokud budete chtít aby odrážedlo bylo brzdami vybaveno, na našem e-shopu můžete nalézt také odrážedla s brzdami jako je například LION CSK30 v žluté nebo modré barvě.
 

 

 

Zpět na přehled článků
Načítám